För några veckor sedan hintade Elon Musk i en Tweet om att han skulle donera 100 miljoner amerikanska dollar till utvecklingen av den mest effektiva teknologin för upptagning av koldioxid ur atmosfären. Nu har det avslöjats att summan är prispotten i tävligen XPRIZE, som precis lanserat en ”Carbon Removal Competition” (koldioxidbottagnings-tävling).

XPRIZE har funnits sedan 1994. De driver globala tävlingar som lett till banbrytande teknologier. XPRIZE allra första tävling berörde privat rymdfärd och bidrog till grundandet av flera revolutionerande företag såsom Virgin Galactic, Blue Origin och SpaceX.

XPRIZE syfte är att lösa några av världens största utmaningar, och att vara en katalysator för global inverkan på tre kärnområden: bredda våra gränser (exempelvis genom att inspirera rymdindustrin), säkerställa en hälsosam planet (genom att exempelvis läka våra hav) och att frigöra den mänskliga förmågan.

Prispotten för den aktuella tävlingen är den största i XPRIZE historia. Tävligen kommer att pågå under fyra år och är öppen för deltagare från hela världen. Förstapristagare kommer att få 50 miljoner amerikanska dollar, andra- och tredjeplats får 20 respektive 10 miljoner dollar och resterande prispott går till följande topp 15 samt utdelas som stipendium till studenter.

Läs mer hos FastCompany