Den 11-14 januari hölls CES 2021 som anordnas av Consumer Technology Association (CTA) och är ett av de största tech-eventen i världen. I år hölls eventet helt digitalt – vilket innebar att det inte var lika omfattande som vanligt, pandemi-fria år hålls den stora mässan i Las Vegas.

Vi har kikat på några av de hundratals spännande innovationer som presenterades i år. En tydlig trend är teknik som är inriktad på en tillvaro som i allt högre grad kretsar kring hemmet.

Hemma-hälsa

Teknik- och hälsobranschen har det senaste året haft fokus på hur du kan få koll på och förbättra din hälsa, utan att behöva lämna ditt hem.

iSyncWave har utvecklat en slags hjälm som läser av dina hjärnvågor för att upptäcka tidiga tecken på neurologiska sjukdomar såsom exempelvis Alzheimers. Den är alltså som en portabel EEG-maskin fast utan självhäftande lappar och gel. Den kan också användas för att behandla olika neurologiska sjukdomar med LED-terapi.

Philips presenterade bland annat deras Wearable Biosensor BX100, en medicinskt klassad enhet som du fäster på bröstet. Den läser av din puls, hållning och aktivitet och är tänkt att användas i kombination med Philips IntelliVue GuardianSoftware för att identifiera tecken på negativa hälsoförändringar hos användaren och tidigt kunna sätta in eventuell behandling.

Är du mer intresserad av att ha koll på din sömn så är New York-startup:en Tatch kanske något för dig. Deras ”smart patch” (en slags sensor-lapp – tänk nikotin-plåster, typ) som du fäster på magen mäter dina sömnmönster, hur du rör på dig när du sover, dina syreupptagning och vila. Resultaten kan delas med sömnspecialister för att erbjuda dig personaliserad feedback och rekommendationer för att förbättra din sömn. I juni i fjol drog Tatch in 4,25 miljoner dollar i investeringar för sin idé. Än så länge finns dock inte produkten tillgänglig på den kommersiella marknaden.

Vår tids skärmar

Lenovo introducerar en vertikal desktop-skärm som till exempel passar dig som skriver eller läser mycket dokument på din dator. Lenovos Yoga AIO7 är en allt-i-ett dator med en 27-tums 4K-skärm med ett gångjärn som gör att du kan vrida skärmen till landskaps- eller porträttläge beroende på vad du jobbar med. Som en iPad i desktop-storlek alltså.

Dell lanserar en datorskärm med en pop-up webbkamera. Kameran slinker ned inuti skärmen när du inte använder den och har dessutom inbyggd infraröd teknologi som gör att du kan använda den för att logga in i Windows med ansiktsigenkänning.

Touch-free teknik

Mudra Band är ett smart band till din Apple watch som gör det möjligt att kontrollera din smartklocka utan att röra vid skärmen. Med hjälp av sensorer i bandet som läser av dina handrörelser kontrollerar du klockans funktioner med hjälp av finger- eller armrörelser på den arm som klockan sitter på. Fantastiskt på många sätt, bland annat gör Mudra Band Apple watch mer tillgänglig för personer som till exempel inte har en hand eller fingrar på motsatt arm att kontrollera sin klocka med.

 

Läs mer hos Wunderman Thompson och FastCompany