Google Design samlar designers, innehållsproducenter och utvecklare som arbetar på Google. Syftet är att ta fram kreativa och innovativa lösningar och att visa upp Google som en ledande aktör inom digital design.

Jamma ihop

Eftersom 2020 blev det stora hemmajobbar-året, så är mycket av det som tas upp i återblicken kopplat till det. Ett rolig exempel är det sociala pianot Shared piano där man kan spela ihop med andra.

Shared piano

Bild: Google Design – Shared piano

Digitala museum-upplevelser

Något annat som har varit svårt under 2020 är att gå på museum. Google Arts & Culture är Googles lösning på det problemet. Sajten har funnits ett tag men nu lyfter man särskilt upp en digital utställning om Indiska miniatyrmålningar.

Indian Miniatures

Google Design: Indian Miniatures

Ett hav av böcker

Ett annat roligt experiment är Ocean of Books där man som användare får leta efter böcker och författare på en stor genererad karta. Kartan ritas upp utifrån genrer som ett örike och varje liten ö befolkas av en författare. Kollar man på grannöarna kan man hitta besläktade författare för vidare läsning.

Ocean of Books

Bild: Ocean of Books

Flexibla typsnitt

När Google Fonts släpptes för tio år sedan förändrades arbetet för oss som arbetar med design för webben för alltid. I år släpptes en ny version av sajten som har stöd för variabla typsnitt.

Ett variabelt typsnitt går att anpassa mer exakt än att bara välja mellan olika låsta vikter. Istället för att välja mellan ”fet” och ”normal” kan man ändra vikten på en skala mellan 1 och 1000. Det samma gäller andra egenskaper såsom radhöjd etc.

Ocean of Books

Bild: Google Fonts – Variable Fonts

Det här var bara en kort sammanfattning av allt som tas upp så gå in på Google Design och hitta mer spännande design i deras årssammanfattning.