Jag har någon gång skämtat med en kollega om att han skapat en bot som chattar med mig så att han inte behöver bli störd av mitt tjatter. Vi kan kalla honom Emil. Då var det ett kul och absurt skämt men nu fastnar skrattet i halsen.

Ett patent från Microsoft som kallas ”Creating a conversational chat bot of a specific person” visar att mjukvarujätten går i liknande planer. Alltså en bot som lär sig hur någon konverserar och vilka intressen hen har och sedan apar efter som en digital kopia. Väldigt obehagligt med andra ord.

För att lära sig att kopiera någons beteende ska boten använda sig av bilder, röstdata, sociala mediaposter, elektroniska meddelanden, skrivna brev etc. Man pratar också om att använda djupdata, bilder och video för att generera bilder och 3D-modeller som föreställer personen.

Feber.se skriver om Microsofts planer och berättar också att tv-serien Black Mirror har ett avsnitt som heter ”Be right back” som handlar om något liknande. Om ni sett Black Mirror så vet ni också att det oftast slutar illa.