Hemsidan uxtools.com genomför varje år en global undersökning för att ta reda på vilka designverktyg som används mest inom branschen. Resultatet för 2020 reflekterar hur den pågående pandemin har påverkat branschens val av verktyg och generellt kan vi se en förflyttning till verktyg som möjliggör samarbete på distans. Låt oss ta en titt på några av kategorierna!

Verktyg för Brainstorming

Whiteboards och post-it lappar är en självklarhet på många kontor. Men nu när allt fler designers jobbar på distans har digitala verktyg blivit vanligare att använda sig av. Populärast bland dessa verktyg är Miro, som under 2020 användes av 33% av respondenterna, en enorm ökning från 5% 2019. I Miro kan användare skapa digitala tavlor att skriva, skissa och sätta upp digitala post-its på. Eftersom tavlorna uppdateras i realtid kan flera personer delta samtidigt.

Verktyg för UI-Design

På första plats i listan för UI-verktyg hittar vi Figma, som enligt 2019 års undersökning var det verktyg flest ville testa under kommande år. Av dem som har deltagit i undersökningen arbetar 96% med någon form av UI-design, och utöver Figma är verktyg som Sketch och Adobe XD populära. Det som särskiljer Figma är bland annat möjligheten att sammarbeta i realtid, något som Sketch har börjat kika på med en betaversion som är ute nu.

Prototyping

Även inom prototyping är det Figma som leder. Den här kategorin har ändrats genom åren med InVision på förstaplatsen 2017, följt av Sketch som tog över 2019, och nu Figma 2020. En generell trend är de flesta använder samma verktyg för prototyping som de gör för UI-design.

Användartester

Hur genomförs användartester under en pågående pandemi? Jo, de flesta väljer att använda sig av videokonferenstjänsten Zoom. Trots detta uppger 25% att de inte använder något verktyg alls – men bland de som gör det är Zoom populärast, följt av verktyget Maze som har bäst betyg med 4.2 stjärnor.

Nyfiken på fler kategorier? Ta del av hela rapporten här.