Alla hemma-hackares favoritdator, Raspberry Pi kommer nu i ett nytt spännande utförande med namnet Raspberry Pi 400. Den här gången har man byggt in datorn i ett litet och snyggt tangentbord. Koppla in den i en skärm och du har en liten, strömsnål och förhållandevis kraftfull dator.

Den Brittiska enkortsdatorn är från början framtagen för att passa för skolor och utvecklingsländer eftersom den erbjuder en portabel och smidig dator till ett lågt pris. Det har även gjort Raspberryn populär inom robotutveckling, IoT, som mediacenter eller för att emulera gamla arkadspel bara för att ge några exempel. Raspberry Pi är en av de bäst säljande datorerna i Storbrittanien och i december 2019 hade 30 miljoner enheter sålts.

Bild på pi400

Bild: Raspberry Foundation

Tangentbordet finns för närvarande inte med svenska tecken men vi hoppas att det är på gång.

Egenskaper:

 • Quad-core 64-bit processor
 • 4GB RAM
 • Trådlös nätverksanslutning
 • Dubbla skärmutgångar
 • 4K video playback
 • 40-pin GPIO-anslutning
 • 2x USB-C anslutning
 • 1x USB 2.0
 • 1x MicroSD
 • Ethernetanslutning

Allt detta för omkring 70 amerikanska dollar (i skrivande stund hittar jag inga svenska priser). Om man köper hela kitet för 100 amerikanska dollar ingår även:

 • Datormus
 • Elkabel
 • HDMI-kabel
 • 16 GB SD-kort med förinstallerat Pi OS

Via feber. LÄS mer om Pi400 här.