Ett test har gjorts där man förser en del av Kenyas hushåll med bredband genom optisk teknik. Bredbandet förmedlas via ljusstrålar. Företaget som står bakom projektet är Alphabet X, tidigare känt som Google X. Systemet man använder kallar man för Taara. Stöd ska finnas för att skicka upp mot 20 Gbps med hjälp av ljusstrålar mellan sändaren och mottagare. Om det inte finns något som stör ljusstrålen mellan sändare och mottagare så finns kapacitet att kunna skicka data på över hela 20 kilometers avstånd.

Tanken med testet är att förhoppningsvis slippa dra kablar till olika platser där man idag saknar bredband, eftersom det oftast är väldigt kostsamt. Förhoppningen är också att Taara ska kunna nyttjas för bättre täckning i områden där det är glest mellan mobilmasterna. Alphabet X planerar även att rulla ut tekniken i fler regioner i Afrika.

Via Feber. Läs mer om Taara här.