Idag firar Instagram 10 år och lanserar i samband med det en hel rad nya funktioner i appen. Här är några av nyheterna du snart kommer att kunna se:

Välj app-ikon

Instagramanvändare på både Android och iOS kommer att kunna välja vilken app-ikon de vill använda för Instagram. Det finns flera olika färger – orange, gul, grön, lila, svart, vit, regnbågsfärgad och till och med det gamla ”retro-utseendet” på app-ikonen med polaroidkameran.

Stories Map

I ditt Stories-arkiv kommer du att kunna se en karta och kalendervy över dina stories de senaste tre åren.

Dölj kommentarer

Som en del av National Bullying Prevention Month lanserar Instagram en funktion för att dölja olämpliga kommentarer. Funktionen lanseras som ett test till en början och kommer automatiskt att dölja kommentarer som liknar tidigare anmälda inlägg. Kommentarerna går att läsa, men göms under en ”View Hidden Comments”-länk. Tanken är att olämpliga eller kränkande kommentarer ska ligga ett extra klick bort. Twitter har en liknande funktion som påstås hjälpa till att förhindra att fler uppmuntras att skriva kränkande kommentarer.

Nudge warnings

Instagram har redan en funktion som drivs av AI och som meddelar användare när en kommentar de skrivit kan uppfattas som kränkande. Användaren får då möjlighet att redigera sin kommentar innan de skickar den. Funktionen kommer nu att rikta in sig specifikt på användare som upprepat flaggas för sina olämpliga kommentarer. Dessa användare kommer att få upp en notis som uppmuntrar dem till att fundera över sina ordval och de möjliga konsekvenserna av dem.

Ny statistik

Utöver de nya funktionerna har Instagram också publicerat ny data över trender på plattformen. Bland annat säger de att fler än en miljon inlägg om dagen nämner ”meme” och över 900 miljoner emoji-reaktioner skickas dagligen.

Läs mer hos TechCrunch och Instagram