De algoritmer som bestämmer vad som ska visas i våra flöden på sociala medier påverkar vilka nyheter vi tar del av och i förlängningen hur vi ser på världen.

Enligt The Wall Street Journals ska Facebook under 2017 sett över sina algoritmer för att minska mängden politiska nyheter i användarnas flöden. När man gjorde det var man så orolig för anklagelser om att man gick för hårt fram mot nyheter med högerinriktning, att det slog över åt andra hållet och att vänsterorienterade nyheter istället sorterades bort i högre utsträckning. Detta ska ha skett med Mark Zuckerbergs godkännande.

Bortsett från hur det här påverkar det politiska klimatet så har det även påverkat ekonomin för nyhetskällorna. Monika Bauerlein, vd på vänstertidningen Mother Jones säger att deras organisation tappat 400 000 amerikanska dollar i årliga intäkter som en följd av förändringarna. Hennes frustration uttrycks tydligt i den här Tweeten.

Via Gizmodo