Igår kom nyheten att Facebook börjar radera inlägg som förnekar eller förvränger förintelsen.

Facebook har länge känt till problemet med spridning av inlägg som syftar till att förneka eller förvränga information om förintelsen, men har valt att låta informationen ligga kvar. Motgrupper till förnekarna har också upptäckt att Facebook aktivt marknadsför förintelseförnekar-grupper på plattformen. I en intervju 2018 sa Mark Zuckerberg, som själv är jude, att han inte anser att Facebook ska plocka bort inlägg från förintelseförnekare. Han menade då på att alla gör misstag eller missuppfattar information, därför ska de inte plocka bort den, även om en användare upprepat sprider falsk information om förintelsen.

I samband med meddelandet om att Facebook nu förbjuder förintelseförnekare på plattformen skrev Zuckerberg ett inlägg om sina känslor kring förbudet:

I’ve struggled with the tension between standing for free expression and the harm caused by minimizing or denying the horror of the Holocaust. My own thinking has evolved as I’ve seen data showing an increase in anti-Semitic violence, as have our wider policies on hate speech.

Den nya policyn är en del av Facebooks bredare försök till att stoppa antisemitism på plattformen. Monika Bickert, Facebooks Vice President of Content Policy, säger att förändringen inte kommer att kunna ske över en natt och att Facebook senare i år även kommer att börja styra personer som söker information om förintelsen till tillförlitliga källor.

Läs mer hos The Next Web