En algoritm på Twitter som automatiskt beskär bilder och fokuserar på det som ögonen ”dras till först” verkar prioritera vita personer. Detta är något som har uppmärksammats i veckan, bland annat twittrade @bascule, att han skulle ”prova ett hemskt experiment … vem kommer Twitter-algoritmen att välja: Mitch McConnell eller Barack Obama?”

I anslutning till tweeten fanns två rektangulära bilder. Den första en bild av den amerikanska senatens majoritetsledare McConnell högst upp, och den andra en bild av USA:s tidigare president Obama. Den andra bilden visade det motsatta, dvs Obama högst upp och McConnell längst ner. Oavsett placering av de olika personerna så visades dock bara McConnells bild i tweetens förhandsvisning.

Ett antal andra Twitter-användare svarade på inlägget, några delade samma eller liknande resultat. Några fick motsatt resultat efter att ha photoshoppat in ett par glasögon på Obamas ansikte och tagit bort dem från McConnell. En annan tweet från Anima Anandkumar, professor vid California Institute of Technology, påpekade att hon tidigare har uppmärksammat Twitter om att deras förhandsgranskningsfunktion automatiskt beskär huvudet på bilder av kvinnor, men inte på bilder av män.

I ett svar på @bascule inlägg så skriver Twitter att funktionen noggrant testades innan den lanserades 2018, för att undvika partiskhet när det kommer till t ex kön eller etnicitet. ”Men det är tydligt att vi har mer analys att göra. Vi fortsätter att dela med oss ​​av vad vi lär oss, vilka åtgärder vi vidtar och vi kommer att öppna källkoden så att andra kan granska den”

Läs mer hos CNN.