I helgen presenterade Elon Musks företag, Neuralink sitt senaste projekt som är en dator som ska kunna opereras in i den mänskliga hjärnan. Målet är att återge möjligheten för ryggmärgsskadade att kunna gå och röra sig.

Än så länge har företaget lyckats operera in sitt implantat, Link, i en gris som fått namnet Gertrude. I helgens presentation visade Elon Musk hur hjärnaktiviteten från grisen registrerades. Tanken är att en bit av skallbenet ersätts av en liten disk vars ledningar förs in på strategiska ställen i hjärnan. Den registrerar sedan nervaktivitet som överförs via bluetooth till exempelvis en vanlig smartphone.

Tanken med helgens presentation var att locka fler nya medarbetare till projektet men många experter är tveksamma till denna futuristiska vision. Tekniken för att läsa information som kommer från hjärnan har förbättrats men att skicka den vidare till berörda kroppsdelar samtidigt har visats sig svårare.

Än så länge har inga tester på människor gjorts men enligt Elon Musk kommer det att göras på folk som blivit förlamade efter ryggmärgsskador.

Läs mer här