Förra veckan skrev vi om jordbävningsvarningar med öppen källkod. Nu kommer Google med en ny teknik inom samma område.

Nuförtiden är de flesta moderna mobiltelefoner utrustade med en inbyggd accelerometer som kan komma till användning för att upptäcka jordbävningar.

Google tänker nu utnyttja världens alla Android-baserade mobiler som en seismometer. Tekniken fungerar på så sätt att om tillräcklig många mobiler inom ett visst område registrerar skakningar så rör det sig troligtvis om en jordbävning och en varning skickas ut till användare som befinner sig i området.

I klipper nedan kan man se hur det är tänkt att fungera:

Till en början kommer tekniken att testas i Kalifornien som är ett område som drabbas av en hel del jordbävningar. Om allt går enligt planerna kan systemet rullas ut till andra delar av världen inom några år.

Läs mer på Googles blogg