Den amerikanska myndigheten DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) sysslar med teknikforskning med militär inriktning.

Under förra veckan hölls ”AlphaDogfight Trials” som är en tävling mellan olika AI som får styra virtuella F-16 plan i strid mot varandra. Tävlingen avslutas med att det vinnande laget får möta en erfaren mänsklig stridspilot som styr sitt plan med en dator och VR-glasögon.

Precis som en mänsklig pilot måste ett AI tränas och det vinnande systemet hade varit med om 4 miljarder simuleringen vilket motsvarar ungefär 12 års flygtid. Resultatet blev att AI-piloten vann med 5-0 i matcher mot sin mänskliga motståndare.

Än så länge behöver vi kanske inte oroa oss för helt automatiserade vapensystem utan det handlar om att människor tar hjälp av systemen för att fatta korrekta och snabba beslut. Med det sagt så anses tävlingsresultatet vara en tydlig signal om att vi inte sett stridande AI-system för sista gången. Vi kan exempelvis läsa om nya kinesiska stridsplan med liknande teknologi.

Självklart väcker den här typen av nyheter frågor kring etik och AI. Flera forskare har varnat för att en AI-skulle kunna vända sig mot människor och det finns även farhågor om att tröskeln för att starta krig blir lägre med ett automatiserat stridssystem.

Läs mer på futurism.com