I betan för iOS 14 finns det en funktion som upptäcker och varnar för när en app tittar i din urklippshistorik. Urklippet är alltså platsen där en text eller bild sparas som du kopierat från exempelvis ett anteckningsprogram eller en webbsida. Urklipp blev ännu mer användbart då Apple släppte Universella urklipp förra året. Med hjälp av iCloud kan man då kopiera från en enhet och sedan klistra in det på en annan. Väldigt smidigt!

Nu visar det sig dock att flera appar har ”tjuvläst” urklippen i realtid utan att det verkar finnas något vettigt skäl till det. LinkedIn och TikTok är två appar som avslöjats och man kan undra varför de skulle behöva läsa våra urklipp. LinkedIn kallar det för en ”bugg” men många ifrågasätter sanningshalten i den förklaringen. Även Reddits app verkar ha ett liknande beteende som de lovar ska åtgärdas den 14 juli i år.

https://twitter.com/DonCubed/status/1278757106468806656

Några andra appar har ”bara” läst urklippen då man startar appen. Här ibland finns Google News, Patreon, Call of Duty, Fruit Ninja och Philips Sonicare App. Avslöjandet kommer från Don Morton som beskrivit problemet i en artikel. Det här är dock enbart appar som Don själv har hittat så vi kan nog räkna med att listan kommer att växa med tiden.