Forskare vid Singapores nationella universitet (NUS) har lyckats ta fram ett material med mycket intressanta egenskaper. Det är en tunn gummiliknande hinna som kan lysa lika starkt som en mobilskärm, fungerar med låga strömstyrkor och som dessutom kan reparera sig själv när den går sönder.

Uppfinningen kallas HELIOS vilket är en förkortning för Healable, Low-field Illuminating Optoelectronic Stretchable. Materialet är alltså mjukt, flexibelt och kan laga sig själv om man klipper av det eller om man gör hål i det. Det leder ström och lyser starkt utan att kräva hög spänning eller frekvens vilket gör det lämpligt för kontakt med människor och djur.

Så hur skulle materialet kunna användas? Om man har sett filmen Big Hero 6 och roboten Baymax så kanske det här materialet skulle kunna liknas vid den vänliga robotens yttre hölje. En mjuk och självlysande robot skulle kunna rädda människor i mörka och ogästvänliga miljöer eller varför inte användas vid utforskande av rymden?

Bazookarobot

Om vi på Bazooka skulle ta fram en mjuk liten robotmedarbetare skulle den kanske kunna se ut så här.

Om man är lite mindre futuristiskt lagd finns det en uppsjö av andra sammanhang där man har behov av en energisnål belysning. Exempelvis istället för lamporna som visar vägen ut ur en byggnad vid en nödsituation. Forskarna ser också framför sig att materialet skulle kunna användas i förpackningsindustrin. Ett paket som reparerar sig själv skulle kanske inte vara så dumt.

Läs mer på Tech Explorist