Ingen kan ha missat de omfattande protester som sker i USA till följd av George Floyds död i samband med ett polisingripande den 25 maj. Här i Sverige valde 60 000 personer att visa sin sympati med Black Lifes Matter-rörelsen genom att checka in vid den amerikanska ambassaden i en digital manifestation.

The Techrunch har skrivit en artikel som sammanfattar reaktionerna från de stora teknikbolagen och deras chefer. Många visar sitt stöd och understryker att förändringar behövs på flera nivåer i samhället. Men när Amazon Tweetar om vikten av solidaritet tar det hela en oväntad vändning. Rättviseorganisationen ACLU svarar att Amazon kanske isf borde sluta sälja teknik som används av polisen till ansiktsigenkänning.

Cool tweet. Will you commit to stop selling face recognition surveillance technology that supercharges police abuse?

The Next Web skriver två artiklar om hur man rensar sin telefon på personlig information om man blir gripen. Den första handlar om hur man tar bort biometrics vilket i det här fallet handlar om att ditt fingeravtryck eller ansikte inte ska kunna användas för att låsa upp din telefon. Den andra artikeln har mer generella tips på hur du skyddar din personliga information. Tipsen kan givetvis vara värdefulla även om man inte tänker delta i någon demonstration. Att artiklarna publiceras nu får nog också ses som en tydlig signal på att den här typen av frågor blir allt mer aktuella i ett samhälle med en ökande grad av övervakning.

Affisch för filmen Just Mercy

Om man vill fördjupa sig i ämnet kring systematisk rasism så kan man snart se på gratis film om det. CNET skriver att Apple TV Plus, Amazon och andra digitala plattformar kommer streama Michael B. Jordans drama ”Just Mercy”. Filmen handlar om en försvarsadvokats arbete med att fria en afroamerikansk man som är oskyldig men som dömts för mord. Tanken med att släppa filmen gratis är att man anser att kunskapen behöver spridas.

Även Hip hop-gruppen Run The Jewels väljer att släppa sitt album tidigare än beräknat. RTJ är kända för att engagera sig i de här frågorna så det är nog inget tvivel vad de syftar på med meddelandet på deras sajt.

Fuck it, why wait. The world is infested with bullshit so here´s something raw to listen to while you deal with it all. We hope it brings you some joy.