Om du någon gång sett ett avsnitt av CSI känner du säkert igen ”enhance”-uttrycket. Kriminalserier har en fäbless för att lösa det omöjliga fallet med hjälp av en knapptryckning som förbättrar upplösningen (och kanske till och med kameravinkeln) på en pixlig och lågupplöst bild.

Vi skrattar, och skapar memes om det, för att vi vet att det i verkligheten inte går till på det viset. Det finns ingen magisk ”enhance”-knapp som du kan klicka på för att poff, utkristallisera den där oläsliga registreringsskylten.

Eller, finns det…?

Ja, kanske är alla utredares önskan på väg att gå i uppfyllelse. Forskare vid Duke University har utvecklat en algoritm som kan skapa ett datorgenererat porträtt från en mycket lågupplöst bild på en person. Forskarna har döpt tekniken PULSE (Self-Supervised Photo Upsampling via Latent Space Exploration of Generative Models). Algoritmen kan skapa bilder som har 64 gånger upplösningen på originalbilden, med andra ord kan en bild på 16×16 pixlar omvandlas till en skarp bild på 1024×1024 pixlar.

Forskarna hoppas att teknologin så småningom ska kunna användas inom flera olika områden, såsom medicin, mikroskopi och satellitbilder.

Och kanske plockar även CSI upp tekniken för att göra sina avsnitt lite mer verklighetsbaserade.

Läs mer hos Futurism