WWDC20, som är årets upplaga av Apples utvecklarkonferens, hölls i veckan och som vanligt släpptes en hel del spännande nyheter. Bland annat fick vi se ny design och nya funktioner för operativsystemen på både datorer, paddor och mobiltelefoner. När Apple uppdaterar sina gränssnitt skapas nya användarbeteenden och även designtrender. Många appar som byggs hämtar sin inspiration från hur saker ”brukar funka” i telefonen, så därför kan det vara bra att hänga med i svängarna ur ett designperspektiv. Här kommer en snabb summering!

apple_apple-silicon_3rd-party_06222020

Apple silicon

Apple överger Intel efter många års samarbete och låter nu deras datorer använda en processor som bygger på samma grund som processorerna i iPhone och iPad. Det låter kanske tekniskt och tråkigt men kommer bl.a innebära att appar som utvecklats för de mobila enheterna även kommer att fungera på datorerna. Det innebär tyvärr också att andra program och plugins måste göras om för att fungera med den nya processorn. Här kan vi nog vänta oss lite strul under en övergångsperiod.

Bild på Apple Clips

Apple Clips på en iPhone

Testa appar utan installation

App Clips är små bitar av appar som användare kan testa utan att göra någon installation. Det finns även flera olika sätt att snabbt dela Apple Clips, bl.a genom NFC. Grundtanken med Apple Clips är att du ska slippa fylla telefonen med en massa appar som du inte vet om du kommer vilja använda. Nu kan du testa dem lite snabbt först.

Big Sur på en ny Mac

Big Sur på en ny Mac

Nytt operativsystem på Macdatorer

Det nya operativsystemet heter Big Sur (Apple gillar att namnge produkter efter lokala platser) och påminner designmässigt om hur iOS har sett ut på iPad sedan en tid tillbaka. Det är mycket rundade hörn, luftigt och har nytt utseende på ikoner. Hur det är att arbeta i återstår att se. Men helt klart är att MacOS behövt en uppdatering då designen börjat kännas lite gammal. Det är såklart subjektivt men jag ser fram mot uppdateringen.

iOS nya hemskärm

iOS nya hemskärm

Ny hemskärm på iPhone

iPhoneanvändarna får äntligen en vettig hemskärm som delar upp apparna på ett mer överskådligt vis. Det här har varit en självklarhet på Android länge och är något som borde ha lösts för flera versioner sedan. Men bättre sent än aldrig och nu slipper man kanske svepa förbi sida efter sida med ikoner för att hitta den där appen som man glömt namnet på.

Det finns många fler nyheter som du kan ta del av här.