Idag släppte Allbright sin branschgranskning där de kartlägger några av Sveriges största techbolag. Allbright är en partipolitisk obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet.

Med hjälp av statistik och intervjuer med medarbetare och företagsrepresentanter har Allbright kartlagt jämställdheten och mångfalden hos 14 svenska techbolag. Röster inifrån branschen slår larm om oschyssta förhållanden för kvinnor och minoritetsgrupper.

Grabbmyten från Silicon Valley tycks vara en het dröm bland unga techkillar. Tre pluggkompisar med en härlig idé som sätter sig i en källare och kodar. Vips har de byggt en enhörning, blivit kända, rika och hyllade. Men i jakten på stjärnglans glöms arbetsplatskulturen bort.

skriver Allbrights vd Amanda Lundeteg i inledningsordet.

Trots att dessa bolag bara har tio år på nacken så utgör kvinnor endast en dryg fjärdedel av ledningsgrupperna. I en enkät som gått ut till anställda uppger mer än var tredje kvinna att hon blivit utsatt för diskriminering. Diskrimineringen stannar inte vid kön. 33 procent upplever sig ha blivit diskriminerade på grund av sin ålder, och hela 59 procent av de som upplevt diskriminering menar att de blivit utsatta på grund av sin hudfärg, nationalitet eller sitt språk.

Läs hela branschgranskningen på: https://www.allbright.se/branschrapporten2020