Nä riktigt så är det kanske inte, ännu. Men att världens bin och andra pollinerare är en jätteviktigt del i planetens näringskedjor är ingen nyhet. Inte heller det faktum att de insekter som ser till att blommor förvandlas till frukter, bär och nötter är på väg att dö ut. Och det sker inte utan konsekvenser.

Pollinering berör ungefär 75% av världens skördar i någon form och nära 90% av alla vilda blommor. Binas arbete bidrar inte bara till människans näringsintag, utan är även en väldigt viktig del i produktionskedjan av biobränslen, fibrer, medicin och byggmaterial. En värld utan dem skulle innebära en förlust på ungefär 235 – 577 miljarder amerikanska dollar per år för uteblivna skördar och råvaruförsäljning, enligt en artikel från FNs Food and Agriculture Organization.

Detta har förstås satt fart på forskningen inom området och många försök har gjorts för att ersätta förlusten av riktiga bin, t.ex genom att pollinera stora odlingar för hand eller med hjälp av pollenbesprutning från flygplan. Men, ingenting som hittills testats har varit lika effektivt som moder jords naturliga väg.

Däremot börjar vi närma oss nånting liknande.

Bild från: Wyss Institute at Harvard University

På Harvard University i USA har forskare utvecklat mikrodrönaren RoboBee som kan klistra sig fast på undersidan av ett blad genom att slå ihop vingarna och skapa ett elektriskt fält. RoboBee väger bara 0,085 gram och kan göra 120 vingslag per sekund, vilket är strax under vad ett riktigt bi klarar av. Tyvärr får RoboBee än så länge bara ström från en kabel, men förhoppningen är att de snart ska bli batteridrivna.

En annan bi-imitiation är roboten BrambleBee som har utvecklats vid West Virginia University. En av biets viktigaste egenskaper är att identifiera rätt blommor, vilket kräver en mycket avancerad bildigenkänningsförmåga. Genom en kamera på armen med laser och gps kan BrambleBee bygga upp en detaljerad bild av blommorna i en odling och ta reda på vilken av blommorna som är i rätt mognadsfas och pollinera dem med superexakta armrörelser. Idag är BrambleBee dock lika stor som ett kylskåp, vilket inte riktigt lever upp till de färdigheter ett riktigt bi har.

Japanska forskare har också experimenterat med en vanlig drönare som de klätt i hästhår för att efterlikna pälsen på ett bi. Med detta lyckades de befrukta en lilja genom att håret fångade upp pollen från den ena blomman och förde över det till den andra.

Även om tekniken går framåt så kommer en fullfjädrad replika av biet inte var verklighet inom den närmaste tiden. 2035 är en tidshorisont som nämnts av forskare vid Sheffield University i England. Den nivå av autonomi som är nödvändig för framtidens konstgjorda bin kräver ett stort kliv framåt inom datorteknik och artificiell intelligens.

Tills dess får vi alla hjälpas åt på de sätt vi kan för att hjälpa bina. Det finns många bra tips att hitta där ute, som att att bygga bihotell, plantera blommor på balkongen och att låta vilda blommor och blommande buskar få vara kvar. Sen kan du såklart köpa så mycket ekologisk mat som möjligt för att minska användningen av bekämpningsmedel.

Läs mer och se bilder och filmer på birobotarna i artikeln från Illustrerad Vetenskap.