Den kanadensiska startupen Flash Forest ska använda drönare för att plantera 40 000 träd den närmsta månaden. Till år 2028 är förhoppningen att de ska ha planterat 1 miljard träd.

Det är över ett område som tidigare drabbats av skogsbränder i norra Toronto, som frön avfyras från drönarna. Flash Forest mål med 1 miljard träd kan låta ambitiöst, men det är bara en bråkdel av de träd som behöver planteras för att underlätta i klimatkrisen. The Intergovernmental Panel on Climate Change säger att vi behöver plantera 1 miljard hektar träd (ett område ungefär lika stort som hela USA) för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Att plantera nya träd med drönare löser dock inte problemet med skogsskövling, som ger en förlust på 7 miljarder träd om året. Äldre träd, dvs. de träd som skövlas, kan lagra mycket mer koldioxid än de nyplanterade träden som behöver växa i 10-20 år innan de effektivt kan lagra koldioxid.

Flash Forests teknologi gör det möjligt att plantera uppemot 20 000 frön om dagen (människor som planterar träd kan i snitt plantera omkring 1 500 träd om dagen) och utvecklingen går mot att kunna plantera närmare 100 000 träd per dag. Målet är att få ned kostnaden för att plantera träd till ungefär en fjärdedel av vad det kostar idag, och så klart att plantera fler träd snabbare.

Läs mer hos Fast Company