Forskare vid Northwestern University har utvecklat en t-shirt som förvirrar digitala övervakningsalgoritmer till att tro att du inte finns.

Den genomsnittliga Londonbon fångas på en övervakningskamera mer än 300 gånger om dagen och siffran förutsägs öka under de kommande fem åren.

Normalt fungerar övervakningsalgoritmerna genom att känna igen en egenskap i en bild, rita en ‘avgränsande ruta’ runt den och tilldela den en etikett. Med hjälp av t-shirten placeras istället kluster av pixlar som förvirrar AI: s klassificerings- och märkningssystem, vilket gör det svårare för de att kartlägga dina ansiktsdrag. Med andra ord använder den nya t-shirten färgglada, pixelerade mönster som får tekniken att tro att du inte finns.

Photography Matthew Modoono/Northeastern University Photography Matthew Modoono/Northeastern University

Enligt Xue Lin, biträdande professor i elektroteknik och datateknik vid Northwestern University, minskar t-shirten sannolikheten att bli fångad på en övervakningskamera med hela 63 procent men att det finns en bit kvar innan t-shirten blir felsäker. Forskningens syfte är dock inte att hjälpa privatpersoner att undvika övervakningskameror utan upptäcka sårbarhet i neurala nätverk.