Den rådande pandemin har följts av en mängd falska nyheter, någonting som Världshälsoorganisationen (WHO) kallar för infodemin (”infodemic” på engelska). Det har bland annat spridits falsk information om att vitamin D skulle förhindra viruset, att kokt vitlöksvatten är ett botemedel eller att delfiner simmar i venetianska kanaler.

Förra månaden höll WHO ett möte i Silicon Valley med amerikanska internetjättar, inklusive Facebook och Twitter, för att diskutera sätt att bekämpa desinformation om epidemin. Facebook samarbetar bland annat med externa faktagranskare på flera olika språk för att granska falska nyheter och varna användare som läser eller delar dem.

En sajt som du själv kan hålla koll på är AFP Fact Check från den franska nyhetsbyrån L’Agence France-Presse som har publicerat över 90 faktakontroller sedan slutet av januari. En annan bra källa är International Fact-Checking Network av The Poynter Institute, en ideell institution för journalistik. Du kan också följa projektet MediaWise av The Poynter Institute på både Instagram och TikTok.

Nedan kan du se ett klipp med några enkla tips för faktakoll från MediaWise: