Det sprids mycket rykten och felaktigheter om COVID-19 på internet och Facebook är inget undantag. Ett exempel är att klordioxid ska kunna förstöra viruset vilket är felaktigt. Det faktumet tycks dock inte ha stoppat spridningen av dessa påståenden.

Därför inför Facebook en ny funktion som varnar användare som gillar och delar fejknyheter om COVID-19. Istället hänvisar Facebook till WHO om man vill ha mer information om viruset.

I det här fallet är det kanske självklart vad som är sant eller inte och funktionen verkar ha positiva effekter. Facebook uppger att man redan har flaggat 40 miljoner inlägg med en varning. Men det väcker även frågor om vem som har hela sanningen och vilken information som ska få spridas. Litar vi på Facebook som källkritiker eller är det bättre att människor får göra den bedömningen själva?

Tack till Feber.se för nyheten.
Facebooks ursprungliga blogginlägg om funktionen