Zachary McCoy från Florida blev nyligen misstänkt för ett inbrott, det till följd av att polis begärde ut data från Google för att samla in information om personer som befann sig i området vid tiden för inbrottet.

McCoy använder sig av fitness-appen RunKeeper för att mäta sina cykelturer. Han hade platsinställningar påslagna i appen vilket lämnade ut data om hans läge till Google. Dagen då inbrottet inträffade cyklade McCoy förbi inbrottsplatsen – som är en del av hans regelbundna färdväg – tre gånger, han flaggades därför som misstänkt ur den data som polisen samlat in från Google.

McCoy släpptes så småningom, men han tvingades anlitade advokater för att hjälpa honom lista ut varför polisen såg honom som misstänkt.

Polisens begäran är en så kallad “geoforce warrant” och denna typ av fullmakt används allt flitigare av polisen. Enligt NBC News ökade antalet begäran om platsdata från 2017 till 2018 med 1500 procent, och med ytterligare 500 procent mellan 2018 och 2019.