Googles populära webbläsare Chrome har nu en ny funktion som gör det möjligt för utvecklare att se hur webbplatser de utvecklar ser ut med olika synvariationer.

Det nya verktyget simulerar olika typer av synvariationer som exempelvis suddigt seende och olika typer av färgblindhet, för att ge en uppfattning om hur en webbplats uppfattas av personer med synvariationer.

Sedan 2018 har även Mozillas Firefox-webbläsare tillgänglighetsverktyg i inspector-verktyget som gör det möjligt för utvecklare att testa hur tillgängliga deras webbplatser är. Förra året adderade de verktyg för att kunna kolla färgkontraster och en simulator för färgblindhet.

Enligt Funka använder mer än hälften av befolkningen över 16 år i Sverige läsglasögon, åtminstone 30 000 personer är gravt synnedsatta eller helt blinda och några procent av befolkningen är färgblinda.

Chromes nya verktyg är ett steg i rätt riktning mot att göra webben mer tillgänglig för alla.

Här kan du se en demo av verktyget på Mathias Bynes twitter. Bynes jobbar på Google med utveckling av developer tools i Chrome.

Läs mer hos The Next Web