En YouTuber som kallar sig Jim Browning har riktat in sig på att avslöja nätbedragare och publicera resultatet på sin kanal. I det här fallet rör det sig om bedragare som använder sig av ett falskt felmeddelande från Microsoft på olika webbplatser. Meddelandet är gjort så att man inte kan klicka bort det och med text och ljud uppmanas den drabbade att ringa ett nummer för att få hjälp. När användaren väl ringer numret kommer man till bedragarnas IT-tekniker som begär stora summor för att åtgärda ”felet”. Men i det här fallet var de inte beredda på vem som ringde.

Jim vänder på rollerna genom att istället koppla upp sig på bedragarnas dator och kommer den vägen åt hela deras övervakningssystem. Med hjälp av kameraövervakningen och en hel del andra smarta knep lyckas Jim kartlägga den omfattande verksamheten, inklusive byggnaden de sitter i och ger oss en unik insyn i hur de lurar människor.

Efter sitt grundliga undersökningsarbete, som nästan kan liknas vid en underrättelseoperation, så lämnade Jim ut materialet till ett Brittiskt dokumentärteam som gav sig ut på jakt efter människorna bakom det hela.

Om du gillar den här typen av digitalt Robin Hood-arbete så kan du stödja Jim Browning via Patreon och även följa hans kanal. Han fick också hjälp med att filma byggnaden av en bekant som kallar sig Karl Rock och hans kanal finns här.