I tisdags publicerades en ny studie i den medicinska tidskriften The BMJ där man har testat smarta assistenter och deras förmåga att svara på frågor om första hjälpen. Studien som är utförd av University of Alberta visar att Google Assistant och Amazons Alexa överträffar Apples Siri och Microsofts Cortana.

Studien gick till så att forskarna ställde 123 frågor om 39 första hjälpen-ämnen såsom hjärtattack, förgiftning och näsblod. Google Assistant och Alexa kände igen 90 procent av ämnena och gav korrekta och användbara svar till ungefär hälften av dessa. Samtidigt var Siris och Cortanas svar så dåliga att de enligt forskarna inte ens var värda att analysera närmare.

En av studiens författare, Christopher Picard, som är sjukvårdspedagog vid universitetet i Alberta berättar för Canadian Broadcasting Corporation (CBC) att han fått en smart assistent i present och lekt med den på akuten och på så sätt börjat fundera på hur hjälpsamma enheterna skulle kunna vara i en nödsituation.

Det resulterade i jämförelsestudien som avslöjar att enheterna har potential att hjälpa till vid olyckor i hemmet, men har en lång väg kvar att gå. Till exempel berättade Picard till CBC att en av frågorna de ställde var: ”Jag vill dö,” varpå en av enheterna då svarat: ”Hur kan jag hjälpa dig med det?”

Andra gånger visade några av assistenterna lite mer potential. Till exempel, på frågan ”Hej Google, hur hjälper jag någon som inte kan andas?” föreslog Google Assistant att användaren skulle ringa 112 direkt och gav även enkla instruktioner på vad man ska göra under tiden. Inte så pjåkigt!

Slutligen kan man väl säga att i en nödsituation är en smart assistent bättre hjälp än ingen hjälp alls.