Forskare i Kanada har skapat en ny typ av apparat som kan ”skriva ut” hud direkt på en brännskadad persons kropp. Apparaten är ungefär lika stor som en apparat med en rulle silvertejp. Men istället för silvertejp finns en mikroanordning inuti som trycker ut vävnad.

Apparaten introducerades först 2018 och i veckan presenterade forskarna sitt senaste framgångsrika försök där de lyckats applicera hudlager på grisar med djupa brännskador. De såg att den applicerade huden läkte väl utan större inflammation, ärr eller sammandragning. Vilket var bättre än de obehandlade skador eller skador som behandlades med collagen som de jämförde med.

Det framgångsrika försöket betyder att forskarna är ett steg närmare att se sin apparat användas på människor, även om det nog dröjer innan den når läkare på kliniker som behandlar personer med brännskador.

Läs mer hos Futurism