Vi har tidigare berättat om att Amazons grundare Jeff Bezos fått mycket kritik från sina anställda för sitt bristande engagemang i klimatfrågorna – de har till och med startat en egen grupp kallad Amazon Employees for Climate Justice. Bezos har däremot inte gett gruppen något gehör, utan istället hotat att sparka de som uttalar sig i frågan.

Bezos, som listas som världens rikaste man, har också fått kritik för sitt relativt låga bidrag till skogsbränderna i Australien för några månader sedan. Han donerade 1 miljon australiensiska dollar (omkring 690 000 amerikanska dollar) vilket är en mycket liten summa i förhållande till de 215 miljoner dollar han tjänar dagligen.

Igår meddelade dock Bezos på sin Instagram att han investerar 10 miljarder dollar i program som ska bekämpa klimatförändringar. Han skriver att klimatförändringar är vår planets största hot och att han vill samarbeta med andra för att förstärka nuvarande lösningar och hitta nya sätt att bekämpa klimatförändringarna. Pengarna ska gå till vetenskapsmän, aktivister, ickestatliga organisationer och andra insatser som bidrar till att upprätthålla och skydda planeten.

Amazon Employees for Climate Justice har svarat på Bezos uttalande på sin Twitter. Där skriver de att de applåderar Bezos välgörenhet, men påpekar samtidigt att det inte går att ge ur den ena handen vad den andra handen tar. De nämner som exempel att Amazon hjälper olje- och bränsleföretag att skövla planeten, bidrar ekonomiskt till klimatförnekande grupper som Competitive Enterprise Institute och använder dieselbränsle i sin transport till och från Amazon-fabrikerna.

Huruvida Bezos faktiskt tar sitt ansvar i klimatfrågan eller om detta är en fråga om så kallad green washing lär Bezos vidare insatser och engagemang i frågan visa.