I dagens samhälle där alla har en smartphone med kamera är det inte helt ovanligt att eventuella nakenselfies kan hamna i orätta händer. Detta har nu Tone Mobile i Japan försökt att råda bot på. De har lanserat en ny smartphone där du helt enkelt inte tillåts att ta sådana foton.

Så hur fungerar det? Telefonen har en detekteringsprogramvara som har förmågan att upptäcka vad den uppfattar som ”olämpliga” foton. Om det sker kommer telefonen att förhindra att ett foto tas och eventuell bilddata tas bort utan att sparas. Även om det kan verka lite konstigt att ett företag skulle hindra användaren från att göra vad de vill med sin telefon är denna funktion utformad för att vara en säkerhetsfunktion.

Tone Mobiles telefoner riktar sig till de som vill ha en lite enklare och billigare mobil, vilket alltså kan vara unga som fortfarande går i skolan. Tanken är primärt att den ska skydda barn och ungdomar från att utnyttjas och luras att ta bilder av sig själva. Med det sagt kan funktionen inaktiveras av vuxna användare om de vill.

Det går även att koppla telefonen till en app på en annan telefon, vilket till exempel kan informera föräldrar via en notifiering om det görs försök att ta olämpliga bilder.

Telefonen finns än så länge enbart på den japanska marknaden.

Läs mer här