Forskare vid säkerhetsföretaget McAfee har lyckats lura två Teslas från 2016 till att köra fortare än den angivna fartgränsen.

Forskarna tejpade en skylt med fartgränsen 35 mph (cirka 56 kmh) så att siffran tre förlängdes i mitten för att få den att likna en 8:a. Det var ingen stor ändring som gjordes – bara ett par centimeter – en ändring som mänskliga ögon inte lade märke till.

Bilarna tolkade dock ändringen som att fartbegränsningen nu låg på 85 mph (cirka 137 kmh). Med den automatiska farthållaren aktiverad körde bilarna i upp till 50 mph (cirka 80 kmh) i zonen på 35 mph. Bilarna lurades alltså till att tro att de var i en zon med en fartgräns på 85 mph.

Tricket har enbart visat sig fungera på Teslas som har kamerasystemet Hardware Pack 1 installerat. Dessa finns på Teslas från 2014 och 2016 och andra bilar från företaget MobilEye, det handlar om mer än 40 miljoner bilar som har systemet installerat.

Nyare modeller av Tesla lurades dock inte av tejp-tricket då dessa inte använder teknik för att känna igen fartskyltar på samma sätt som de äldre modellerna gör.