De senaste tjugo åren har Pantone presenterat ”årets färg” som är en färg som de tror kommer utmärka sig under året. Deras färgval baserar sig på trendanalyser, psykologi kring färger och samtal de har med varumärkesbyråer. Det bakomliggande syftet är givetvis att väcka intresse för Pantones produkter som består av diverse verktyg kring arbete med färg.

I år är årets färg en dov blå nyans som heter ”PANTONE 19-4052 Klassisk blå”. Färgen liknas vid en himmel vid skymning och ska signalera lugn och stabilitet. Det kanske är något vi känner extra behov av i en turbulent samtid?

Nytt för i år är att Artechouse i New York har gjort en konstinstallation som är inspirerad av klassisk blå. Tanken är att besökaren inte bara ska se den blå färgen utan verkligen uppleva den. Installationen är interaktiv och består av projicerade bilder på golv, väggar och tak.