Ancestry, det Amerikanska företaget som hittar dina släktingar via ditt DNA, har nekat myndigheterna tillträde till deras databas.

Det gäller ett specifikt fall där en begäran från en domstol i Pennsylvania i USA skickades in till Ancestry. De ville använda Ancestrys enorma DNA-samling i ett domstolsfall, men Ancestry nekade förfrågan och lämnade inte ut någon data till myndigheterna. Ancestry säger att anledningen till att de nekade begäran är för att den inte delgavs korrekt.

De senaste åren har polisen börjat använda sig av släktforskningswebbplatser som Ancestry för att lösa gamla kalla fall. Intresset har ökat sedan polisen i Kalifornien lyckades hitta och anhålla ”Golden State Killer” genom att ladda upp den misstänktes DNA till GEDMatch som är en kostnadsfri släktforskningswebbplats. Det ledde dem till avlägsna släktingar till den misstänkte. Sedan dess har GEDMatch blivit polisens föredragna databas för att söka efter kopplingar till gamla fall, men deras databas är mycket mindre än Ancestry. GEDMatch har lite över en miljon DNA-profiler, medan Ancestry har omkring 15 till 16 miljoner DNA-profiler.

Genom att bekämpa myndigheternas begäran vill Ancestry visa att de tar sina användares data och säkerhet på allvar. De säger också i sin uppdaterade sekretesspolicy att de inte frivilligt samarbetar med polisen.

Läs mer hos engadget