I veckan öppnar Amazon sin första obemannade mataffär i Seattle. Man har tidigare kunnat handla på ett liknande sätt i mindre butiker som kallas Amazon Go, men nu är det alltså en fullskalig affär det rör sig om.

Så hur funkar det? För att komma in i butiken scannar du en QR-kod med din Amazon-app. Du kan sedan gå runt i butiken och plocka på dig det du vill ha. Allt du väljer registreras av kameror när du lägger det i din kundvagn eller påse. Om du ångrar dig och ställer tillbaka en vara så uppfattas det också så du behöver inte vara orolig för felköp.

När du handlat klart kan du bara gå ut ur butiken med dina varor och kostnaden dras från ditt registrerade kredikort. Det finns alltså ingen kassör och inga köer. Det finns dock personal i butiken som kan svara på frågor och som ser till att allt fungerar som det ska.

Man kan nog misstänka att kundernas beteende i butikerna synas och analyseras in i minsta detalj. Det är nog också rimligt att anta att Amazon kommer ha väldigt bra koll på hur människor reagerar på olika produkter och produkternas placering i deras butiker och sen är väl frågan hur de väljer att använda den kunskapen.

Amazon planerar att ha 3000 Amazon Go butiker i drift under 2021.