Några pyttesmå robotar tillverkad av organiskt material har sett dagens ljus. Robotarna, eller xenorobototar som de kallas är som tagna ur en sci-fi-serie och bakom uppfinningen finns en snillrik teknik.

Robotarna tillverkas genom att man tar hudceller och hjärtceller från grodor och sätter samman dem för att skapa rörelse. Skälet är att hjärtceller drar ihop sig medan hudceller inte gör det. Först testas miljontals kombinationer i avancerade datorsimuleringar för att få fram de rörelser som man önskar. Cellerna måste sedan skäras upp och sättas samman för hand under ett mikroskop.

På sikt skulle man kunna använda andra celltyper för att ge robotarna andra egenskaper, exempelvis celler från blodkärl eller från ögonen.

Forskarna menar att det finns flera fördelar med en biologisk robot. Bl.a kan den leverera medicin i en människokropp på ett säkrare sätt och om den tillverkas av dina egna celler kommer inte din kropp stöta bort dem så som ibland är fallet med andra material. Då skulle de kunna tilldelas uppgifter som att laga invärtes skador eller ta bort en hjärntumör.

Men i dagsläget kan man inte styra robotarna och de har även uppfört sig oväntat på vissa sätt. De kan byta riktning, slå sig samman med andra robotar och även reparera sig själva då de skadats. Så tyvärr får vi nog vänta lite till innan xenorobotar kan bota oss från all världens sjukdomar.

I filmklippet ovan lyfts tänkbara etiska utmaningar med att skapa levande varelser som potentiellt sett skulle kunna uppleva tex smärta. Lite läskigt men väldigt coolt.

Läs mer om studien här