Under Consumer Technology Summit (CES) i veckan meddelade Toyotas ordförande, Akio Toyoda, att företaget har planer på att bygga en ”prototyp-stad” i Japan nära berget Fuji. Staden ska göra det möjligt för vetenskapsmän och forskare att, i ett kontrollerat utrymme, testa ny teknologi inom bland annat artificiell intelligens, hållbar energi, mänsklig mobilitet, robotar och självstyre.

Staden kallas för ”Woven City” och dess anställda och allmänt teknikintresserade personer ges möjlighet att flytta till detta ”levande laboratorium”. De som flyttar in blir testobjekt på heltid. Slutmålet med Woven City är att besluta om framtiden för auto-industrin, stadsplanering och samhälle.

Staden kommer att husera omkring 2 000 personer till att börja med och designas av danska arkitektbyrån Bjarke Ingels Group (BIG). BIG har tidigare designat flera stora projekt, bland annat 2 World Trade Center i New York och Googles Mountain View. Arkitektbyråns initiala skisser liknar företagscampus i Silicon Valley i USA med solcellspaneler på hustak och träbyggnader i minimalistisk stil.

Exakt hur Toyota ska motivera personer att flytta till Woven City, och vad de ska få för ersättning för att bo där och vara bevakade testpersoner på heltid finns det ännu ingen närmare information om.