I januari varje år hålls den stora teknikkonferensen Consumer Technology Summit (CES) i Las Vegas i USA. Konferensen är enorm och berör all typ av ny och kommande teknik.

CES ger givetvis också en omfattande och övergripande bild av kommande trender inom tech. Här är några vi spanat in.

Hållbarhet och miljö

Redan förra året började många lyfta klimatkrisen, hållbarhet och miljö som betydande faktorer som kommer att påverka framtidens teknik. Det syntes på flera håll under CES, till exempel från Ao Air och deras Atmos mask, ett personligt luftfilter du bär över ansiktet. Självklart forsätter även den växtbaserade trenden. Impossible Foods presenterade sin senaste växtbaserade produkt – ett korvliknande ”kött”. Och vi berättade tidigare om Toyotas Woven City, en stad som ska byggas i Japan med syfte att forska kring framtidens hållbara transport och stadsplanering.

Ao Airs Atmos mask

Vikbara skärmar

Vi har tidigare sett vikbara skärmar på smartphones, bland annat berättade vi om Motorolas nya vikbara Razr för några månader sedan, nu kommer de till bärbara datorer också. Dell presenterade två olika koncept för vikbara bärbara datorer och Lenovo presenterade också ThinkPad X1 Fold som är en vikbar 13.3-tums laptop som kommer att släppas till försäljning senare i år.

Intels vikbara laptop. Bild: CNET

Nya sensorer för att mäta din hälsa

Det kommer ännu fler sensorer, appar och mjukvaror för att mäta olika aspekter av din personliga hälsa och bättre förstå din kropp och ditt hälsotillstånd. Withings ScanWatch kommer att ha elektrokardiogram, pletysmografisk mätning av hjärtrytm, Sp02 för att mäta blodsyre, och djupare sömnanalys som kan detektera sömnapné. GoBe3 spårar automatiskt ditt kaloriintag, dvs. den mängd kalorier din kropp faktiskt absorberar och kan, med hjälp av på liknande teknik som idag används i lögndetektorer, mäta din stressnivå. Även intim-industrin satsar på nya typer av sensorer för att bland annat mäta styrkan på dina orgasmer och jämföra dem med andra personer, med tips på hur du maximerar intensiteten på dem.

Withings smartklocka och appar för att mäta din hälsa.

Minskad hype kring AI, 8K och 5G

I flera år har tech-företagens lanseringar strösslats av ord som Artificiell Intelligens, 8K och 5G. I år hade dock hypen kring dessa tekniker tonats ned. Företagen verkar ha förstått att ingen riktigt ramlar av stolen av att de jobbar med AI. Likaså har fokus och hype kring 8K (TV-upplösning som är nästa steg efter 4K Ultra HD) svalnat till följd av bristande intresse och innehåll till skärmar med så hög upplösning. Och slutligen 5G, som nu har börjat introduceras på marknaden men som inte blev en så världsomvälvande skillnad som det förutspåddes bli, 5G är inte så mycket mer än lite snabbare data-hastighet helt enkelt. Det märktes också på CES, där 5G-tekniken fanns överallt, men lyftes inte som något nytt eller särskilt häpnadsväckande.

Källor: Fast Company, CNET och The Verge