Forskare från Cornell University och Istituto Italiano di Technologia har skapat en robot som undviker överhettning genom att svettas.

Många robotar är tillverkade av metall som sprider värme genom ledning men mjuka robotar, gjorda av gummi, behöver andra sätt för att hålla sig svala.

Den svettande roboten är fylld med vatten och när den träffar en viss temperatur öppnas porerna och vatten skjuts till ytan för att kyla ner roboten. Genom att svettas kan roboten få lägre temperatur än sin omgivning, någonting som inte går att nå med externa fläktar.

Mjuka robotar används bland annat för medicinska procedurer och svettandet gör det möjligt för roboten att arbeta självständigt och hålla sig sval på ställen där externa kylningsmetoder inte är tillgängliga.

Läs mer om den svettande roboten hos Science Robotics.