Idag är de flesta medvetna om att engångsmuggar för takeaway-kaffe inte är så bra ur miljösynpunkt. Lyckligtvis ökar användandet av återanvändbara koppar och caféer uppmuntrar kunder till att ta med och använda sin egna takeway-kopp genom att exempelvis erbjuda rabatt.

Nu pilot-testas ett nytt koncept i Kalifornien – låne-koppar. Vessel är ett system för att låna ut muggar till kunder som inte har med sig en egen takeaway-kopp, eller som inte vill sitta kvar i cafét. Via en app kan kunden låna en mugg av rostfritt stål från cafét, muggen återlämnas sedan på valfritt café som använder Vessel-systemet, där samlas de in och diskas för att fortsätta användas. Skulle muggen inte lämnas tillbaka debiteras kunden 15 amerikanska dollar och blir då ägare till muggen.

I Berkeley i Kalifornien infördes en ny avgift på engångsmuggar den 1:a januari i år. Det innebär att caféer måste ta 25 amerikanska cent extra för engångsmuggar, lite liknande hur butiker i Sverige tar betalt för plastpåsar. Avgiften är en del av en ny lag som också säger att restauranger och caféer måste använda komposterbara engångsartiklar (dvs. både koppar och andra takeaway-lådor). Syftet med både Vessel och den nya lagen i Berkeley är att försöka få bukt på stadens avfall, i Berkley estimeras det nämligen att invånarna plöjer 40 miljoner engångsmuggar per år. I förlängningen ger den nya lagen också start-ups som Vessel möjlighet att bryta sig in på marknaden.