Facebook har meddelat att de förbjuder manipulerade videor och foton, ofta kallade deepfakes, från sina plattformar inför den kommande presidentvalskampanjen i USA.

I ett blogginlägg säger Facebook att de börjar ta bort innehåll som har redigerats ”på ett sätt som inte är uppenbart för en vanlig person och sannolikt skulle vilseleda någon” eller skapats av artificiell intelligens eller maskininlärningsalgoritmer.

Deepfakes-förbudet kommer efter att en manipulerad video på den amerikanska politikern Nancy Pelosi spreds på sociala medier förra sommaren. Youtube valde att ta bort videon från sin plattform men kopior av videon spreds på bland annat Facebook och Twitter. Twitter har också börjat utforma sin egen deepfakes-policy men har ännu inte publicerat några riktlinjer kring manipulerat innehåll.