Flera städer i USA har förbjudit statliga organ, inklusive polis, från att använda ansiktsigenkänning – däribland San Francisco, Oakland och Berkley i Kalifornien. Nu tar Portland, Oregon, det ett steg längre och föreslår ett förbud av användandet av ansiktsigenkänning även hos privata företag. Om förslaget blir lag och träder i kraft under våren 2020 så skulle det göra Portlands ansiktsigenkäninngs-förbud det mest strikta i USA.

Ansiktsigenkänning har blivit alltmer vanligt och används förutom av polis, även i butiker, arenor och skolor i USA. Microsoft, Amazon och IBM erbjuder alla algoritmer som kan användas fritt av utvecklare för att analysera ansikten. Flera polisavdelningar använder filminspelningar från Amazons Ring (smart dörrklocks-kamera) och butiker använder ansiktsigenkänning för att identifiera kända snattare.

Ansiktsigenkänning är långt ifrån ett vattentätt identifieringsverktyg. Det har stora brister i precision, framförallt vid analys av annat än vita män. Kvinnor och mörkhyade personer ger oftast falsk-positiva resultat vilket innebär att de riskerar att bli felaktigt identifierade för handlingar de inte utfört eller för att ha varit på platser de inte varit.

I ett populärt YouTube-klipp från MIT University-forskaren Joy Buolamwini visar hon hur kommersiella mjukvaror identifierar Oprah Winfrey, Michelle Obama och Serena Williams som män. Kika på klippet nedan.