Forskare vid Universitetet i Malaga i Spanien och Italienska Institute of Technology har lyckats skapa en t-shirt som genererar elektricitet. Genom att använda något som kallas för termoelekrisk effekt omvandlas temperaturskillnader till elektricitet. Det är just temperaturskillnaden mellan kroppen som tröjan sitter på och temperaturen i dess omgivning som gör det möjligt att skapa elektricitet från en t-shirt.

José Alejandro Heredia, en av forskarna vid Universitetet i Malaga, berättar för Fast Company att de ville skapa flexibla, biologiskt nedbrytbara och bärbara material som kunde skapa elektricitet via temperaturskillnader. De undersökte flera olika material som ofta används för att få termoelektrisk effekt, t.ex. tellur (som är lika sällsynt och dyrt som guld eller platina), men ville hitta något som är mer tillgängligt och billigt. De landade till slut i nanopartiklar från kol och grafen. För att lyckas få dessa partiklar att fästa sig vid en t-shirt av bomull krävdes dock något slags lim. Det visade sig att skalet på tomater fungerar som ett bra bio-baserat lim som också finns billigt eftersom det är industriavfall från tomatbearbetning.

Slutprodukten är en vätska gjord på en bladning av nanopartiklar och skalet på tomater, som kan sprayas på en vanlig t-shirt för att skapa ett elektricitet-alstrande tyg.

Läs mer hos Fast Company