Ett framgångsrikt testflyg har för första gången någonsin genomförts av ett kommersiellt flygplan som drivs helt och hållet av elektricitet.

Flygplanet är ett projekt från magniX i ett samarbete med charterflygbolaget Harbour Air. Planet flög i 15 minuter efter att det lyfte i Vancouver. Det framgångsrika testflyget kan vara startskottet för en ny era av elektriska och miljövänliga flyg. Än finns dock mycket kvar att göra innan reguljära och långdistansflyg kan ersättas av elektriska flygplan.

Flera andra aktörer jobbar också med att utveckla elektriska flygplan, inklusive det Svenska Elise som är ett samarbete mellan Chalmers Tekniska Högskola, KTH, Linköpings Universitet, Luleå Tekniska Universitet, Uppsala Universitet, Transportstyrelsen och RISE Viktoria Research Institute.

I norge testflög det statliga flygbolaget Avinor ett elektrisk flygplan i somras, det kraschade dock i en sjö. Avinor ville inte avslöja om kraschen berodde på flygplanets batteridrivna system eller andra faktorer.