Tim Berners-Lee, mannen som uppfann world wide web, har nu officiellt lanserat ett kontrakt för webben som består av en uppsättning principer som är utformade för att ”fixa” internet och för att förhindra oss att glida in i en ”digital dystopi”. Kontraktet innehåller nio grundprinciper för regeringar, företag och enskilda individer att följa och bygger bland annat på en skyldighet att tillhandahålla prismässigt överkomlig internetuppkoppling samt att man respekterar en god ton och mänsklig värdighet på nätet.

Vid lanseringen har projektet stöttats av över 150 organisationer, inklusive företag som Microsoft, Google och Facebook.

Det är inte så att vi behöver en tioårsplan för webben, vi måste vända på webben nu

säger Tim Berners-Lee till The Guardian.

Kontraktet, som förutom sina nio grundprinciper innehåller 72 klausuler, erbjuder en delad vision för webben som Berners-Lee’s Web Foundation vill se byggd, samt en plan för åtgärder. Slutligen ger det också verktyg för att försöka hålla företag och regeringar ansvariga.

De krafter som tar nätet i fel riktning har alltid varit väldigt starka, sa Berners-Lee till The Guardian och noterade att det kommer att vara avgörande för medborgarna att hålla regeringar och företag ansvariga för att situationen ska bli bättre.