Finland är först i Europa med att införa ett Cybersäkerhetsmärke för att hjälpa konsumenter känna sig trygga när de köper smarta enheter som kopplas upp mot internet. Bor du i Finland och ser Cybersäkerhetsmärket på en produkt kan du känna dig trygg i att den är godkänd av Traficom, vilket är det finländska Transport- och kommunikationsverket.

För att få certifieringen måste produkten ha gått igenom en process som säkerställer att det inte finns någon risk för att dina uppgifter missbrukas, hackas eller läcker till någon oberättigad.

De första produkterna som fått Cybersäkerhetsmärket i Finland är Cozify Hub, Wattinen (en smart termostat) och Polar Ignite (träningsklocka). Vi hoppas att Finland inspirerar Sverige och andra länder till att införa något liknande för att bemöta användarnas behov av tydligare information om prylarnas säkerhet.

Läs mer hos M3 och kolla in Twitterkontot @internetofshit om du vill ha exempel på varför ett Cybersäkerhetsmärke behövs.