Instagram har den senaste tiden genomfört en rad åtgärder för att göra appen till en bättre och tryggare upplevelse, framförallt för yngre användare. Vi har exempelvis skrivit om funktionen ”restrict” som togs fram för att stävja mobbning.

Nu visar Instagram att man menar allvar med sin vision genom att experimentera med att dölja likes för vissa amerikanska användare. Du kan själv se hur många likes du har fått men siffran döljs för dina följare. Syftet är att få bort den press som många unga känner och att motarbeta tävlingsmomentet som annars kan finnas. Vi skrev tidigare om att det här kanske var på gång och experimentet har redan genomförts i några andra länder. Nu verkar det alltså vara USAs tur.

Experimentet bemöts, inte helt oväntat, av en del reaktioner men företagets VD Adam Mosseri säger att Instagram prioriterar barn och ungas behov högre än behovet för offentliga personer att visa upp sig:

It means we’re going to put a 15-year-old kid’s interests before a public speaker’s interest

Adam Mosseri

Wired har publicerat en artikel med mer information och även en video från i fredags där man kan höra Adam Mosseri berätta mer. Om experimentet påverkar välmåendet hos Instagrams användare återstår att se men det känns som ett steg i rätt riktning.