Ny forskning från U.S Defense Advanced Research Projects Agency visar att cyberbrottslingar kan hacka sig in i AI-assistenter som Siri och Alexa med hjälp av en laser.

Ett team från Japan och University of Michigan upptäckte att de kunde koda in ett kommando i en laser och genom den ge en order till AI-assistenten utan att behöva vara i närheten av den eller yttra ett ord.

I forskarnas tester lyckades de hacka hårdvaruenheter med Siri och andra AI-assistenter från upp till 110 meters håll (det var så lång den längsta korridoren de hade tillgång till var). De testade också att skina lasern från en extern byggnad genom ett fönster och lyckades även då att hacka AI-assistenten.

En del på mikrofonen i din AI-assistent kallad diaphragm (diafragman) är det som nås av dina ljudvågor när du ber din assistent göra något. Det är samma del i hårdvaran som nås av lasern och gör det möjlig att hacka apparaten.

Har du en AI-assistent vill du nog se till att den inte ligger i fönstret, exponerad för diverse laser-viftande cyberbrottslingar.