För bara tio år sedan kostade det uppemot 100 000 amerikanska dollar (omkring 965 000 kr) att ta fram en komplett genuppsättning. Idag kostar ett DNA-kit från Ancestry bara 59 dollar (cirka 570 kr).

Det som började med Ancestry och 23andMe (som genom ditt DNA tar fram din släkthistoria) har nu blivit en helt ny sektor med startups inom DNA-testning. Dessa startups påstår sig kunna ta fram mycket mer information om dig än Ancestry och 23andMe. Till exempel finns Genomelink som påstår att de, utifrån ditt DNA-prov, kan få fram information om dina olika medicinska tillstånd, om du har psykisk ohälsa och vilka personlighetsdrag du har. Med personlighetsdrag menar de till exempel om du har sociala kommunikationsproblem, är ensamvarg, eller om du har en tendens till att bli en helikopterförälder.

Ett annat exempel är GenePlaza som påstod att de utifrån ditt DNA-prov kunde förutspå dina sexuella preferenser, de säljer nu DNA-prover som de säger kan bedöma din intelligens och risk att drabbas av en depression. Soccer Genomics är ytterligare ett exempel, de menar att de genom ditt barns DNA kan skapa ett träningsprogram som gör dem till den perfekta fotbollsspelaren.

Även om vårt DNA är en slags planritning som talar om alltifrån hur pass mottagliga vi är för olika sjukdomar till vilken hårfärg vi har, så har forskare ännu inte lyckats förstå sig på och kunna tolka vårt DNAs fulla påverkan. Forskare är, föga förvånande, kritiska mot dessa startups som ger löfte om att leverera information om en persons som inte ens vetenskapsmän kan tolka utifrån ett DNA-prov.

Läs mer hos Futurism